Vragen?
We bespreken ze graag. Net als welke bouwstenen voor jouw energiezekerheid het meest optimaal zijn.
Neem contact op met Stijn van Velzen.
Bel: +31(0)255 530 304.
Nieuws
Met de fluctuerende energietarieven en de instabiliteit van het elektriciteitsnet zoeken bedrijven steeds vaker duurzame oplossingen voor de opslag van opgewekte energie in een batterij. Bij de opwek van energie in een batterij komt een kleine hoeveelheid warmte vrij. Belangrijk is dat een batterij altijd op bedrijfstemperatuur blijft. Welke batterij is het best passend in een situatie? Hiervoor nemen we alle factoren mee in onze afweging over o.a. de oppervlakte om een bepaalde capaciteit batterij te plaatsen. In dit artikel komen voor- en nadelen en mogelijke opties van luchtgekoelde en vloeistof gekoelde batterijen naar voren. Door nieuwe technologie zijn de laatstgenoemde sinds 2023 breder beschikbaar in de markt, waar voorheen voornamelijk luchtgekoelde batterijen werden toegepast.
Beide batterijtechnologieën worden ingezet bij energieoplossingen. Hiervoor is altijd een uitgebreid intakegesprek met het bedrijf nodig, om tot de meest optimale energieoplossing te komen. De verschillen, voor- en nadelen van beide batterijsystemen leggen we uit.
Hoe werkt een luchtgekoelde batterij? Een luchtstroom blaast door de batterij en zorgt ervoor dat de batterij afkoelt. Echter de temperatuur van de aangevoerde lucht alleen is niet laag genoeg om de batterij voldoende te koelen. Daarom wordt airconditioning ingezet. Afhankelijk van de batterijcapaciteit zijn er een of meerdere airconditioningunits nodig om te voldoen aan de warmteafdracht.
In een vloeistof gekoelde batterijsysteem is het mogelijk om een grote energieopslagcapaciteit toe te passen in een compactere behuizing. De grote warmtecapaciteit en de betere warmteoverdracht van de vloeistof zijn belangrijke voordelen ten opzichte van een luchtgekoeld batterijsysteem. De temperatuur van de batterij is daarmee goed te reguleren en verhoogt daarbij de brandveiligheid van de batterij. Voor welk batterijsysteem je ook kiest, ze zijn beiden eenvoudig te installeren en hebben onderhoud nodig. De manier van onderhoud verschilt alleen. Door de goede warmtegeleiding van de vloeistof is bij eenzelfde opslagcapaciteit met een luchtgekoeld batterijsysteem slechts één airconditioningsunit binnen een vloeistof gekoeld systeem nodig om de batterij te koelen. Dat betekent onderhoudskosten aan een kleiner aantal airconditioningsunits dan bij luchtgekoelde batterijen. Toch kunnen zowel luchtgekoelde als vloeistof gekoelde batterijen de beste keuze voor je zijn. Dat is steeds per situatie verschillend.
Je wilt een goed advies waarin deze investering van alle kanten bekeken wordt om de juiste keuze te kunnen maken. De uiteindelijke keuze voor een systeem met een door luchtgekoelde of een door vloeistof gekoelde batterij hangt af van diverse factoren, o.a. de benodigde capaciteit en beschikbare fysieke ruimte. Onze specialisten gaan daarom graag met je in gesprek over de energiebehoeften die passen bij jouw bedrijfsprocessen en geven hierop een advies op maat. Neem contact met ons op via sales@zwarttechniek.com