Meer weten?
Aarzel niet en neem vandaag nog contact met ons op! Wij staan klaar om je te adviseren en te ondersteunen.
Neem contact op met Stijn van Velzen.
Bel: +31(0)255 530 304.
Nieuws
Grootschalige energieopslag speelt een cruciale rol bij het opslaan van (duurzaam opgewekte) energie die niet direct kan worden gebruikt. Of van energie die ideaal gezien op een later tijdstip kan worden gebruikt. De technologieën voor energieopslag, zoals grootschalige batterijopslagsystemen, vliegwielen en thermische energieopslag worden steeds geavanceerder en efficiënter.
Een van de meest veelbelovende technologieën voor grootschalige energieopslag zijn batterijopslagsystemen die hoofdzakelijk gebruikmaken van geavanceerde lithium-ion batterijen. Deze batterijen kunnen energie opslaan door middel van elektrochemische reacties en deze vrijgeven in de vorm van elektriciteit.
Het gebruik van lithium-ion batterijen voor grootschalige energieopslag heeft verschillende voordelen.
Allereerst hebben deze batterijen een hoge energiedichtheid, wat betekent dat ze in verhouding tot hun gewicht en volume veel energie kunnen opslaan. Dit maakt ze zeer geschikt voor installatie op locaties waar ruimte beperkt is.
Daarnaast hebben lithium-ion batterijen een hoge round-trip efficiency, wat betekent dat er weinig energie verloren gaat bij het opslaan en vrijgeven ervan. Dit draagt bij aan de algehele efficiëntie van het totale energieopslagsysteem.
Ook hebben lithium-ion batterijen een hoge round-trip efficiency, wat inhoudt dat er weinig energie verloren gaat bij het opslaan en vrijgeven ervan. Dit draagt bij aan de algehele efficiëntie van het totale energieopslagsysteem. Een ander voordeel is de lage zelfontlading van lithium-ion batterijen. Dit betekent dat ze gedurende lange tijd energie kunnen behouden zonder significant energieverlies. Dit is van groot belang bij grootschalige energieopslag, waarbij de opgeslagen energie mogelijk pas na enige tijd wordt gebruikt.
Bovendien hebben lithium-ion batterijen een lange levensduur, waardoor ze betrouwbaar en duurzaam zijn voor energieopslagsystemen. Dit is essentieel om de investeringen in de batterijen te rechtvaardigen en de totale kosten van het systeem te minimaliseren. Daarnaast kunnen lithium-ion batterijen snel worden opgeladen, wat cruciaal is voor het opvangen van piekmomenten in de energievraag.
Binnen lithium-ion batterijen bestaan verschillende technologieën. De belangrijkste technologieën die worden gebruikt in grootschalige batterijopslag zijn LFP (lithium-ijzerfosfaat) en NMC (nikkel-mangaan-kobalt) batterijen.
LFP-batterijen hebben een langere levensduur en bieden een betere veiligheid in vergelijking met NMC-batterijen. Echter, LFP-batterijen zijn over het algemeen zwaarder en hebben een lagere energiedichtheid.
NMC-batterijen hebben een hogere energiedichtheid en kunnen daardoor meer vermogen leveren, maar ze zijn gevoeliger voor thermische degradatie en hebben een kortere levensduur.
In figuur 1 staat overzichtelijk weergegeven hoe de 2 verschillende soorten lithium ion batterijen scoren op verschillende parameters.
De keuze tussen LFP en NMC is afhankelijk van de specifieke toepassing en de gewenste balans tussen veiligheid, levensduur en energiedichtheid. Bij Zwart Techniek hebben we veiligheid en levensduur zeer hoog in het vaandel staan, daarom kiezen wij voor LFP lithium-ion batterijoplossingen.
Wij herkennen het enorme potentieel van LFP lithium-ion batterijen en pakken als system integrator de onmisbare rol op ons bij het naadloos integreren van deze technologie in diverse toepassingen.
Eén van de belangrijkste voordelen is netbalancering, waarbij geavanceerde lithium-ion batterijsystemen worden ingezet om het elektriciteitsnet in evenwicht te houden. Als organisatie ontvang je een vergoeding voor het aanbieden van balanceringsdiensten.
Daarnaast bieden onze batterijen uitstekende mogelijkheden voor peak-shaving, waarbij de eigen piekbelasting op het elektriciteitsnet wordt verlaagd. Met de implementatie van peak-shaving wordt de maximale netbelasting verminderd, wat direct resulteert in aanzienlijk lagere netkosten. Aangezien de netkosten onder andere worden bepaald op basis van de piekbelasting, betekent dit aanzienlijke besparingen voor de organisatie.
Energieoptimalisatie is een andere belangrijke toepassing. Door de flexibele inzet van onze lithium-ion batterijen kunnen wij het energiegebruik van onze jouw organisatie optimaliseren. Energie wordt opgeslagen wanneer deze overvloedig beschikbaar en betaalbaar is, om deze vervolgens te benutten wanneer energie schaars en duurder is. Dit resulteert niet alleen in een aanzienlijke verbetering van de efficiëntie, maar ook in aanzienlijke kostenbesparingen voor jouw bedrijf.
Bovendien bieden we de mogelijkheid om energieopslagtechnologieën te implementeren bij primaire elektriciteitsvoorzieningen, zoals bijvoorbeeld in situaties waar een grotere netaansluiting niet mogelijk is als gevolg van netcongestie. Hierbij kunnen we gebruikmaken van combinaties met andere elektriciteitsbronnen, zoals PV-panelen, om zo de energieopslag nog effectiever te maken.
Wil jij het maximale uit LFP lithium-ion batterijen halen? Met onze expertise en geavanceerde oplossingen bieden we een breed scala aan voordelen, variërend van het stabiliseren van het elektriciteitsnet tot kostenbesparingen en energieoptimalisatie. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we kunnen helpen bij het realiseren van jouw energiedoelen.