Er is een andere trend zichtbaar. Tegenwoordig ontstaan door de grote hoeveelheden opgewekte zonne- en windenergie ook overschotten aan energie. Teveel aan energie lever je normaal gesproken terug aan het net. Dan kun je eigen verbruik en opwek van elkaar wegstrepen. Helaas, in het dynamische spel van vraag en aanbod kan dit tot zelfs negatieve stroomuren overdag leiden. Dat betekent in sommige gevallen dat het geld kost als je stroom aan het net terug levert. Prognoses tonen aan dat het aantal uren met een negatieve energieprijs, gaat stijgen. Tegen 2026 zal 9-10% van alle uren op een dag een negatieve prijs geven.
Hoe komen we aan meer opgewekte energie?
In 2023 was het aandeel van duurzaam opgewekte energie 60%. De energieproductie van zonnepanelen is zo’n 10 procent gegroeid ten opzichte van 2022. Dat komt vooral omdat er veel meer zonnepanelen geïnstalleerd zijn dan in 2022. Windenergie is enorm toegenomen. Door meer windturbines op land en ook het aangelegde windpark op zee ‘Hollandse Kust Zuid’ doet steeds meer mee. Al met al leidt dit tot meer negatieve stroomuren. Opslag van duurzame energie wordt daarom steeds belangrijker om het net te kunnen balanceren.
Zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijs
Dat hoeft niet! Een batterijopslagsysteem kan voorkomen dat duurzaam opgewekte energie verloren gaat. Een batterij levert dan terug als de prijzen gunstig zijn en juist niet, als de prijzen negatief zijn. Sowieso blijft de continuïteit in bedrijfsvoering geborgd met slimme en duurzame geïntegreerde microgrid-stroomoplossingen. Zo ontwikkelen, bouwen en installeren wij een microgrid, dat past bij de energiebehoeften, de energiekosten zo laag mogelijk houdt of zelfs rendement oplevert. Zie het als de benodigde bouwstenen om jouw energiezekerheid te garanderen. Dat is altijd maatwerk, we wegen alle factoren mee in deze totaaloplossing.
Stroomvraag stijgt
Het bedrijfsleven heeft een steeds grotere stroomvraag door o.a. implementatie van verduurzamingsmaatregelen, zoals zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen. De overbelasting van het net stopt nieuwe of uitbreiding van energieaansluitingen. Hierdoor stagneren groeiambities of duurzame innovaties. Of de energievraag blijft op momenten groter dan het aanbod. Met batterijopslag in combinatie met een slim energiemanagementsysteem kunnen pieken ondervangen worden. En je kunt sturen op dynamische tarieven. Zo ben je verzekerd van energie tegen de laagste kosten.
Slimme en duurzame geïntegreerde microgrid-stroomoplossingen zorgen voor een optimale werking van energievraag en -aanbod, nu en in de toekomst. Op een rendabele manier. We vertellen je er graag meer over.