ROI op batterijen steeds gunstiger
Vragen?
We bespreken ze graag. Net als welke bouwstenen voor jouw energiezekerheid het meest optimaal zijn.
Neem contact op met Stijn van Velzen.
Bel: +31(0)255 530 304.
ROI op batterijen steeds gunstiger
Nieuws
De vraag naar energie is nog altijd groter dan het aanbod van energie. Hierdoor ontstaan problemen op het elektriciteitsnet – netcongestie.
Batterijopslagsystemen worden steeds populairder om minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet en zelf energiezekerheid te hebben. Dat draagt bij aan de oplossing voor netcongestie, aangezien er minder transport van energie is over het elektriciteitsnet. Bovendien verhoogt het batterijopslagssysteem het rendement van de Warmtekrachtkoppeling (WKK) installatie. De investering van een batterijopslagsysteem en de terugverdientijd verschilt per businesscase. Inmiddels zijn er positieve ontwikkelingen die de Return on Investment (ROI) op batterijen steeds gunstiger maakt. Dat maakt de stap voor ondernemers om te kiezen voor bedrijfscontinuïteit en daardoor eigen energievoorziening aan te leggen, economisch een stuk aantrekkelijker.
Afgelopen jaren zijn lithiumprijzen sterk gedaald en het prijsniveau lijkt zich te stabiliseren. Door batterijen meerdere functies te geven en daardoor extra waarde uit dezelfde batterijen te halen, leveren batterijen sneller meer op. Met gebruik van dynamische energieprijzen is terugleveren aan het net in combinatie met een onbalanscontract een verdienmodel.
Naast energiezekerheid kunnen batterijopslagsystemen in combinatie met andere elementen als zonne-energie en een generator een oplossing bieden bij peakshaving en netcongestie. Hiervoor is een uitgekiend energietotaalsysteem nodig dat via slimme technologie het meest optimale rendement uit energie haalt, passend bij het bedrijfsproces.
TenneT en Netbeheer Nederland lobbyen al tijden om transporttarieven voor batterijen te verlagen. Brancheorganisatie Energy Storage NL pleit al enkele jaren voor het schrappen van de transporttarieven voor batterijen die bijdragen aan het oplossen van de congestie op het elektriciteitsnet. Ze rekende zelfs voor dat een uitzondering van de transporttarieven op korte termijn in Nederland tot 1 gigawatt aan batterijvermogen zou leiden. Hiervoor moeten volgens hen drie zaken geregeld zijn: batterijen moeten in het bepalen van transportkosten voor gebruik van het netwerk niet meer gezien worden als verbruiker, maar als opwekker. Transportkosten moeten daarom nihil zijn. Batterijen moeten voorrang krijgen in de ‘first come, first serve’ wachtrij bij de netbeheerder, omdat ze juist bijdragen aan de oplossing van netcongestie. En als laatste willen ze dat aan het bestaande wetsartikel over cable pooling bij zonne- en windenergie ook energieopslag worden toegevoegd. Cable pooling is het delen van een grote aansluiting (>2 MVA) op het net, zodat door middel van batterijen de duurzaam opgewekte zonne- en windenergie voor verschillende klanten in dezelfde regio energie leveren. (Bron: Solarmagazine) Deze maatregelen zijn een stimulans voor batterijen.
De Tweede Kamer heeft inmiddels twee moties aangenomen. Het kabinet gaat in gesprek met de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over lagere nettarrieven voor batterijen. En het kabinet wil netbeheerders vragen om meer informatie over lokale wachtlijsten van aansluitingen op het net en batterijaanvragen.
We begrijpen dat er vragen zijn. Wanneer is de verwachte terugverdientijd van een batterijopslagsysteem? Hoe ziet de investering eruit?
Kortom: wat is de best passende oplossing voor jouw organisatie? Dat zijn vragen die ons Smart & Sustainable Power team graag uitwerkt. Stuur een bericht naar sales@zwarttechniek.com en we gaan graag in gesprek.